Isotoper, Biotoper & Stilar

Rätt växt på rätt plats är en mycket bra tumregel att gå efter i det stora hela när du ska planera och anlägga din trädgård. Att studera naturen där du bor är viktigt. Vilka växter växer i naturen kring ditt hem? De växter som växer och trivs i det vilda berättar mycket om biotopen, dvs. naturtyper och vad det är för pH och jordmån.

view
Screenshot_20210112-165925_Gallery4

Det kan såklart vara roligt att byta jorden i en del av trädgården och skapa andra förutsättningar och trivselfaktorer för växter som du gillar men inte hade trivts i den befintliga jorden. Dock är det inte att rekomendera för en hel trädgård. Rätt växt på rätt plats betyder mindre skötsel och möda och frodiga och friska växter!

trädg

Årstiderna är också något att ta i åtanke. Det finns skönhetsaspekter i varje årstid. Det kan vara vackra bladsprickning på våren, stammar och grenar, löv på marken, blomning, fröställningar med mera.

Vad gäller stilar så tror jag det blir bäst när man får låta sin personliga stil växa fram. Låt dig inspireras från olika håll. Se till växters färger och former, blomningstider och tänk även på vilka material som tilltalar dig. På så sätt snappar du upp lite här och var och kommer sen på egna varianter och idéer istället för att bara kopiera en stil så typiskt som möjligt. Det ska bli din personliga trädgård som du älskar!