Rengsand1

Arkad Trädgårdsdesign är en enskild firma som riktar sig till privatpersoner, företag och kommuner. Jag startade detta företag 2011 efter att ha utbildat mig till trädgårdsingenjör och trädgårdsarkitekt vid SLU i Alnarp.

I mitt examensarbete skrev jag om Patrik Grahns teorier om trädgårdsterapi och rehabträdgårdar.

Företaget planerar och designar trädgårdar, grönytor och större grönområden på landet såväl som i staden.  Kostnadsberäkningar, trädgårdsrådgivning och skötselplaner är andra tjänster som företaget erbjuder. I tjänsterna ingår hembesök då jag träffar kunderna och studerar deras trädgårdar/ blivande trädgårdar och andra grönytor.

Arkad har ritat trädgårdar för privatpersoner på olika platser i Skåne och även en innergård nära S:t Knuts torg i Malmö. De privata trädgårdarna har varit allt från stora tomter som nästan flyter samman med sina omkringliggande landskap och tillhörande marker, till små radhusträdgårdar och balkonger. Jag är själv uppväxt på landet och har genom mitt liv inspirerats av vackra miljöer. Mina föräldrars intresse för natur, djur och trädgårdsodling samt att de båda är bildkonstnärer har säkert bidragit till mitt yrkesval!

Trädgårdsdesign är för mig ett mycket spännande arbete. Varje plats har en egen karaktär och därför är varje uppdrag en ny inspirerande utmaning!

Projekt i urval

Trädgården i Vitaby

Spännande trädgård i Vitaby

Det var en trädgård med spännande element i. Från en vit trägrind löpte en tio meter lång avenbokstunnel. 

Trädgården hade för längesen delats upp i olika rum som nu var tomma och omgärdades av stenmurar av stora bumlingar som tagits tillvara efter någon grävning. Ett av rummen var nedsänkt. Där planerade jag in änsblommor, pioner samt klätterrosor mot rester av gamla tegelväggar. I ett annat rum ett litet växthus omgivet av yvig, mörkgrön björnrot och vallmo av många slag. Framsidan stenig och torr med slingrande gångar mellan kryddväxter och och andra perenner och gräs med silvrigt, ”torrt” utseende. 

Trädgården i Rängs Sand

Ett underbart ställe. Trädgården omgav huset och skogen omgav trädgården. Här fanns till en början ett rätt stort sortiment av växter tack vare den trädgårdsintresserade kunden! 

Det som jag införde var en odlingsdel med växthus och en vinodlings-labyrint! Blomster för bin, fjärilar och humlor med en liten vattenmölla intill. Härliga gångar genom ängar av olika slag, en aprikoslund och pergola med hängstolar.

Trädgården vid Gyllebosjön

Detta var en mycket stor trädgård som sträckte sig runt hagar och omgärdades av en gammal pampig stenmur. Bokskogar omgav tomten nära Gyllebosjön.

Här planerade jag in en hel del träd, stora och små, fruktträd och prydnads. Ett stort vackert odlingsland, tjusig entré, en torräng i form av fören på ett vikingaskepp sett uppifrån på planen. Jag planerade och ritade ängar, blomster runt en stor naturlig damm och snygg design runt deras pool invid huset

Trädgården i Svedala

även kallad Odlingträdgården på Instagram, är en jättefin villaträdgård som vackert växer fram i ägarnas händer.

De valde att ta hjälp av mig för att finna en smart och vacker lösning för framsida och uppfart men även för området runt deras stora växthus som ligger framför den del som de själva anlagt.

Paret var intresserade av både medelhavsstil och den svenska trädgården.Jag planerade in en drömsk hörna med vallmo, madonnaliljor och stjärnflockor. Denna vävdes samman med en Korsika-gång som jag designade för att det brukar semestra till Korsika. Två skilda stilar som möttes fint vid växthuset. Jag utformade även patio och blomster för en slänt och gångar och woodland.

Gårdshotellet i Rörum

Jag fick äran att designa trädgården runt Rörums Gårdshotell! En parkdel, uteservering med vacker trädgårdsdel intill, planteringar med perenner, rosor, klätterväxter och träd på innergården och baksidan och vackra alléer.

Här passade det fint att införa ängsblomster, vildrosor, schersminer, syrener mm i anslutning till de stora böljande markerna som omgav.

Irisar, näckrosor, slåtterblommor mfl kring en damm och patio för hotellets gäster: trädäck, mosaik, kakel, upphöjda planteringar, porlande vatten och blommor som bjöd på färg och doft hela säsongen. Tackar paret Gilck!

Trädgårdsoasen i Marieholm med naturpool

Den här trädgården var en spännande utmaning med böljande topografi och spännande platser runt huset. Jag planerade in mycket marktäckande perenner, särskilt i den skuggigare delen av trädgården där det redan fanns en woodland-karaktär. Jag designade naturpoolen som ska anläggas av Naturpooler som jag samarbetar med. Den fick härliga växtzoner med irisar, näckrosor, kärrförgätmigej, älggräs, blomstervass och andra vatten- och sumpzonsväxter. Framsidan fick en spännande pergola med spaljéer inuti. Den ska översållas av klätterrosor och klematis. Spännande upphöjda odlingsytor fick nytt liv med bra gångar med bättre säkerhet och torktåliga färgglada växter som purpurtimjan, olika echinacea, siververonika och anisisop och många fler. Det kommer bli ett paradis både för dem som bor där och för bin, humlor, fåglar och fjärilar.